School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

chion de go maith.
    D? Fhanadar ag rinnce are feadh cúpla uair a cluig nó mar sin agus nuair a bhíodar corcha do siudheadar síos agus dubhairt an leath-amadán go raibh sé in am aige féin... beith...ag diriúrgadh ar an mbaile mar go raibh slíghe fada le cur de aige agus go raibh sé ag eirige déanach agus go mbeadh an máthair ag feitheamh leis agus ná beadh a fhios aici cad abhí á chimeád.
    Chuir sé an píb cuige féin agus nuair a bhí ag diriúghad ar an mbaile do dhíoladar é agus is dhóca gur trí sgilling nó trí is raol a fuair an leath-amadán uatha ó beith ag seinnt dóibh.
    Do chomáin sé leis abhaile go h-éadrom-chroidheach mar do bhí sé go maith sugach do péinig cás agat.
    Tá páirc ansan ar bharra chnuic an lubhair agus do bhíodh chómhthalan ag na púcas ann agus gcomhnaidhe gach tráth-
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Cork