School: Baile Mhúirne (B.) (roll number 15346)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Donncha Ó Buachalla

1. (continued from previous page)
    Sa deire do shocruigheadar go raghfadh Tomás abhaile agus go leanfadh an bhean é i gcionn seachtmhaine. Sé an nós a bhí ann annsan ná go raghfadh an tighearna talmhan go dtí gach tineontaidhe uair ins na seacht bliana.
    Aon maidin amhain do ghluais Tomás leis abhaile.
    Ar an slighe roimis do bhí gréasaidhe na chómhnuidhe agus do chuaidh Tomás isteach ann. Do bhí bean a' tighe istig roimis, do bhí aithne aici siúd ar Tomás sar ar fhág sé an bhaile ach go deimhin ní raibh aithne aici air nuair a tháinig sé thar nais. D'fhiafruig sé dhi féachaint an raibh aon seana chulaith éadaig aici a bhéadh go léir stracaithe.
    "Airiú a laogh" arsa'n bean "níl aon chulaith éadaig agam ach an seana chulaith so agus ní dhéanfadh sé sin an gnó d'aoinne".
    "Ó", arsa Tomás "sin é an culaith a oireamhóchadh mé". Do chuaidh sé isteach