School: Bréan-tráigh (B.)

Unionhall, Co. Cork
Tomás Ó Donnabháin

1. (continued from previous page)
    Castle Eyre (Ivor), agus deir Seán Máighistir gur thóg Ivor Ó Donnabháin é sa bhliain 1260. Is deallrathach go raibh fuil na nDanar in Ivor, agus deirtear gurab an-mháirnéalach é, agus deireann sgéal áirithe go mbíonn a bhád le feiscint gach seachtmadh bliadhain ag du fé lán tseol trasna locha cluthmhar. Pé sgéal é tá radharc bhreagh ó’n gcaisleán ar an bhfairrge ó Ceann Dún Déide go Carn Uí Néid. Tá “Tobar na gCaolán” i Lios Toircín leis.
    17 Árdach, ball árd é seo agus tá cill ann in a gcuirtear leanbhaidhe gan baiste.
    Sin a bhfuil de bhailtibh fearann i Midhros anois.
  2. Deirtear go bhfuil pota óir i bpoll mór fé an gcaisleán atá sa Ráithín agus madra mór nimhneach á chosaint. Seo sgéal a bhfuaireas óm’ athair - Liam Ó Donnabháin- beannacht Dé leis. Bhí sé os cionn 80 bliadhain nuair a fuair sé bás i 1915. Feirmeóir ab eadh é agus chómhnuig sé ar an gCeapaig mar a bhfuilim anois. Bhí sé ag treabhadh lá i bpáirc leis féin, sa dara pháirc lastuidh de shéipéal an Stuaicín. Páirc Thaidgh Uí h-Aodha ainm na páirce sin. Bhuail soc an chéachta ar chloich mhóir (“bualadh” mar a tugtar ar a leithéid fé’n dtauath). Mar ba nós leis do thug sé fé
    Tomás Ó Donnabháin
    Liam Ó Donnobháin