School: Currach Beag (roll number 10721)

Coarha Beg, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Dhrisceóil

1. Tá Baile Manach suibhte ar an dtaobh thior d'en oileán. Tá an fearann seo ana saidbhir. Seo mar a fuair sé a ainm. Do bhí driofúr ag "Padraig Naomhtha" dar'b ainm Dairerca. Do chuir sé í go dtí an Oileán seo mar ceap sé go ndéanfadh na páganaig droghbhail dí. Do chuir sí mainistear ar bun ann i bfearann seo. Do bhí alán mánach innti agus as san amach do tugadh "Baile Mánach" air. Tá tobair beannuigthe ann anois ait in a raibh an mainistir. Tá áit ins an bhfearann seo agus tugtar "Barna Draoi" air. Fúair sé a ainm ó draoi a bí 'na comhnuidhe ann fadó. Do bhí tig aige ann. Oídhche amháin núair a bhí sé ag teacht abhaile dó bhí sé ag dul an geata isteach agus do shleamhnuig sé ar an leach oidhir. do briseadh a ceann ar an ngclaidhe. Do cuireadh annsan é, agus as san amach do tugad Barna Draoi air.
    Ballymanagh, Co. Kerry
    Seán Ó Fáile