School: Cuileannach (B.) (roll number 1199)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Peadar Ó Cochláin

1. (continued from previous page)
    amháin darab ainm Naomh Gobnait. Do bhí sí in a cómhnuidhe ins an áit ar a dtugtar Cíll Gobnait anois agus is in dhiaidh an Naoimh a tugadh an ainm ar an áit.
    Bhí Cíll beag aice agus ní raibh aoinne ann acht í féin. Aon lá amháin do chuaidh a teine amach agus chuaidh sí go tig éigin cun sméaróid dfághail agus chuir sé an sméaróid isteach 'na aprún is níor dhóig sé in aon chor é.
    Nuair a bhí sí ag dul in aice na Cille do bhuail sí le fear agus dubhairt an fear "nách deas na cosa atá agat". Dféach Naomh Gobnait ar a cosa agus do thuit an sméaróid trén aprún.
    Do dhein sí peacadh agus sin é an fáth gur dhóig an sméaróid an aprún. Tar éis tamaill a bheith i gCíll Gobnait do chuaidh sí go dtí Port Láirge agus is ann a fuair sí bás in áit ar a dtugtar Cíll Gobnait leis.

Bailighthe ag
    Michael O'Sullivan