School: Cuileannach (B.) (roll number 1199)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Peadar Ó Cochláin

1. (1) DÚNLÓ
    Níl aon áit sa duthaigh seo is mó cáil i gcúrsaí staire ná Dúnló. Bhí roilig ann in aimsir na págánachta - in aice na h-áite in a bhfuil an caislean anois. Ar na leachtaí sa t-sean-roilig san do sgriobhadh san ogham craobh stair muinntire na duthaighe seo san aimsir in allód.
    Tar éis teacht na Críostaidheachta, nuair nár cuireadh ann a thuilleadh, do tógadh na leachtaí agus do cuireadh iad mar ceann ar an uaimh idir an áit sin agus Lios na Leacht. Cúpla bliadhain ó shoin do thog an Dochtúir Grabhes, an t-easbog Prodastúnach i gCiarraighe, amach iad agus dhein sé aistriú ar an t-seana sgriobhnóireacht ortha agus tá an
    Liam Ó Cochláin
    Múinteoir