School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

1. Cístí óir i bhfolach
    Do bhí baile beag tamall soir ó Bhaile Dhábhadh fadó go nglaodtaí Baile an Scothaig air agus deir na seandaoine go raibh óir i bhfolach ann.
    Deirtear go mbiodh greasuidhe beag ag faire an óir seo i gcómhnuidhe agus do chídheadh morán daoine é ag deisiú na mbróg le gealas na hoidhce.
    Chuaidh duine éigin ó Bhaile Dhábhadh chuige uair amháin ar lorg cuid den ór agus fuair sé é. Nuair d'innis se an sgeul dos na comharsain seo go dtí an ngreasuidhe beirt nú triúr eile acu gan puinn moille. Ní fheacadar an greasuidhe beag amthach agus ni raibh tásc na tuairisc air as san amach. Cuarduigeadh an tór go minic san áit ach ni raibh blúire le fághail do.
    Máire Ni Concúbhair(baile Dháith) Fuair sí ó Eibhlín bean Ui Choncúbhair 75bl.Baile Dháith,baile na nGall.
    Máire Ní Chonchubhair
    Baile Dháith, Co. Kerry