School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

an Treasna. Do raob sé an cnoc roimis annsan mar a dhéanfhad céachta. Do mairbh sé fear sa
    Daingean an oidhche céadna.
    Tamaill na dhaiidh san tháinig oidhche mór tóirneacha arís. Cuaidh sé isteach iseomra idtig Roland Edward iRáithChonain agus iompuig sé leabaidh istig sa t-seomra agus dhóig sé a raibh d'eadach inntí. Gaibh sé síos an tínnteán annsan agus leaf sé na h-áruistí a bhí sa dresúr. Gaibh sé aníos an tinnéan arís agus chuaaidh sé amach san áit céadna.
    In deire na bliadhna 1839 tháinig gála trom anoir agus an deas. san am san bhí na puirt cómh h-árd agus ná cídfeá an tSéipéil agus ar maidin bhíodar go leir leithbéalta. Bhí árthach san cuan agus bhris an stoirm suas í
    1. processes and phenomena
    Muiris Ó Cíobháin