School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    bhí sé go léir salach nuair a chuaidh sé abhaile agus d'fhiarr a mháthair air cad 'na thaobh nár choiméad sé 'na láimh é.
    An chéad lá eile fuair sé cat mar phágh laé agus chuir sé páipéar tímcheall air agus fuair sé córda agus ceangal sé do mhuinneál an chait é agus chaill sé é. Nuair a tháinig sé abhaile dúbhairt a mháthair leis gur ceart do é chur (isteach) ináirde ar a dhrom. Dúbhairt sé go ndéanfadh an chéad uair eile.
    Bhí inghean ag an rí agus ní gháireadh sí riamh agus an chéad duine a chuirfeadh ag gáirídhe í do gheóbhadh sé í le pósadh. Nuair abhí sé ag teacht abhaile an lá 'na dhiaidh san fuair sé asal mar phágh agus chuir sé anáirde ar a dhrom é. Nuair abhí sé
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Dómhnall Ó Dubháin