School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Kilmacteige, Co. Sligo
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. Bhí fear ins an áit seo fadó, Séamus Pheadar a b'ainm dó; bhí páistí beaga laige aige is ní raibh deoch bainne aige dóibh. Chuaidh sé ar an aonach agus cheap sé go bhfhuighfeadh sé bó oiriúnach le ceannach acht ní raibh aige acht cúig púnt deich.Chuartaigh sé an taonach síos is suas acht níor éirigh leis bó bainne s'fhághail a bheadh oiriúnach dóibh. Bhuail fear beag ruadh air agus d'innis Séamas dó go riavh bó bainne at teastáil uaidh. "Tá faitchiós orm" ar seisean "nach gceannochaidh tú an bhó indiu," Chuir an fear beag ruadh fearg ar Shéamus agus d'imthigh sé abhaile. Bhí sé timcheall míle ó'n bhaile nuair chas an fear fuadh air airíst. D'fiafruigh sé dhe ar cheannuigh sé an ghí, dubhairt Séamus ná'r cheannuigh. Shiubhladar beirt míle de'n bhóthair ag seacancas go dtí gut thánaig Séamus i ngar sá theach féin. Bhí an fear
    Kathleen Ginty
    John Ginty