School: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Milltown, Co. Galway
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. Sgéal
    Bhí fear ann fadó agus bhí sé bocht. Bhí aon páiste amháin aige agus mach do b'eadh é. Dúbhairt an fear lá amháin le na bhean go rachaidh sé go Gcúige Múmhan chun airgead a shaothrú chun iad a thógail. D'imthigh sé an lá seo uatha agus d'fhan sé cúig mbliadhna déag imthighthe. Bhí sé ag obair go feilméirí i Gcúige Múmhan.
    Ní raibh an páighe an mhór annsan. Dúbhairt sé an lá seo leis an mhaighistir go rachadh sé abhaile go bhfeichfidh sé a bhean agus a mhach. "Cé aca is feárr leat trí chómhairle mhaith na do pháighe" ars an mháighistir leis. Glachfaidh mé na trí cómhairle ar seisean.
    Seó é an an céad cómhairle a thug a mháighistir dhó. "Núair a bhéas tú amuigh san oidhche ná teirigh treasna acht choinnigh an bóthar." Seó é an dara chómhairle. "Ná codal in aon teach in a mbheadh sean- fhear pósta lé bean óg." Agus an tríomhadh comhairle "núair a bheas fearg ort las do phíopa agus bhíodh gal agat.
    "Seó dhuit cacha" ars an
    AT0910B: The Servant's Good Counsels