School: Baile a' Mhuilinn (Cailíní)

Milltown, Co. Galway
Siobhán, Bean Uí Dholáin

1. Bhí Eireannach agus Sasanach agus Albanach ag dul trí baile mór oidhche amhain. Ní raibh aca acht sé pigne. Cheannaigh siad buideal leann dubh. Dubhairt an Albanach "bheid an cead cupain don leann dubh agam". Dubhairt an Sasanach "bheit an dara cuphain do'n leann dubh agam". Dubhairt an t-Éireanach "béid an triomhadh chupain de'n leann dubh agam.
    Annsin cuaidh siad in a codhladh d'eirigh an t-Éireanach san oidhche agus d'ól sé na trí cupáin do'n leann dubh. Nuair do dhuisigh na fir eile dubhairt siad leis "ce' n fath ar ól an leann dubh agus dubhairt seisean leo, 'b'eigin domh na dhá cupain eile a ól ionas go bfeadfainn dul síos go dtí mo cupáin féin.
    Máire Nic Feoiris
    Kilcloony, Co. Galway