School: Clochar na Toirbhirte, Liostuathail (roll number 4062)

Listowel, Co. Kerry
Teachers:
Bríd Nic Oscair An tSr. Íde An tSr. Muire

1. Tá fothrach caisleáin ag Béal. Ban-tighearna Ciarraidhe a bhí in a cómhnaidhe ann. Bhí arm aici. Duine de'n arm sin a beadh Tomás Mac Muiris, ach do thréig an t-arm sin agus chun breab d'fhághail chuaidh sé isteach in arm Shasana. Bhí an ban-tighearna ar buile leis, ní nach ionguadh[?]. Ach chuimhnigh sí ar phlean chun sásamh a bheith aici. Chuir sí cuireadh cuige, ag iarraidh air teacht ar ais go féasta mór a bhí aici dó.
    Annsan, siúd chun siubhail leis an mban-tighearna go Co. an Chláir agus fuair sí cúigear cailíní agus gléas sí iad in éide catha. Tháinig Tomás, agus cuireadh fíor chaoin fáilte roimis, agus shuidh sé chun an féasta. Nuair a bhí an féasta fé lán tseóil, amach leis na cailíní agus mharbhuigheadar ar an bpointe baise é.
    Máire Ní Cheallaigh
    Lisroe, Co. Kerry
    Domhnaill Ua Duilleán
    Múinteoir
    Derrindaff, Co. Kerry
  2. Tá an lios seo suidhte timcheall ocht míle ó Lios Tuathail agus gairid do Baile Bhuinneánaigh. Oidhche amháin bhí taidhbhreamh ag buachaill go raibh próca óir i dtaisce san lios, & dá n-éirigheadh sé go luath ar maidin ag éirighe na gréine & an áit do thocailt go bhfaigheadh sé an t-ór. An mhaidin in a dhiaidh sin
    Siobhán Ní Maoilmhicíl
    Listowel, Co. Kerry