Scoil: Clochar Mhuire, An Spidéal

An Spidéal, Co. Galway
An tSr. M. Maelsheachlainn

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí beirt dearbráthair ann fadó. Bhí duine acu bocht agus an duine eile saidhbhir.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    duine eile saidhbhir. tháinich an fear saidhbhir go dtí an fear bocht lá go dtiocfadh sé i n-éinfheacht leis ag déanamh casáin. "Ó" deireadh an fear bocht "níl agam acht aon bhó amháin agus ní fiú dhom casáin a dhéanamh de sin mar tá rud eile le déanamh agam thairis". "Tá go maith" arsa an dearbhrathair saidhbhir. "Déanfaidh mise an casán acht ar a bhacha tú ariamh ná leig do bhó sa gcasán acht má leiginns bheith aithmhéal ort. Bhí an fear saidhbhir annsin ag faire an casáin agus mharbhuigh an fear saidhbhir í mar cheall go bhí a bhó a chuiaidh san ngort agus marbhuigheadh bó an fhear bocht mar gheall uirthi.
    Níor rinne an fear bocht acht an croiceann
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant