School: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. (continued from previous page)
    air. Tá cainnt faoi an gcrann sin agus deirtear má fhágann duine buile de'n crann sin nó se píosa dhe fanfhaidh sé an aoirde ina bhfuil sé. Deirtear nach bfhuil sé ceart crann mar sin dó gearradh nó a leagadh.
  2. Tugtar neantóga do franncaigh agus do laca óga. Tugtar bráisge do na lacha. Na rudaí a bhfuil maitheas orra do na muca -
    focanán, slóctán, glórán, ta rud san glórán cosamhail lé bainne agus tá nimh ann. Cuirfeadh sé mealla ar lámha duine. Blisgán, farabán. Tugtar cúirleán do na muca. Tá siad cosamhail lé cnó agus fásann síad síos san gcré. Ditheadh na daoine é am an Gorta Mhóir. Fásann na luibheanna sin go mór ins an áit a mbíonn fataí.
    Máire Ní Oisín
    Cahernahoon, Co. Galway