School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. (continued from previous page)
    póilíní. D'imtigh siad go dtí an choill. Fuaireadar an cuagh agus an samh acht ní bhfuair siad aon tuairisc ar an bhfear. I gceann tamaill an t-arigead a bhí aice bhí sé caithte agus b'éigin de conghnamh a fhághaill ó na comhursna. Níor fhéad na comhursna airgead agus bhidh a choinneáil léithe agus dubhairt siad leihthe fear eile a pósadh mar shíl siad go raibh an taillúir caillte acht ní raibh sé. Chuaidh sí chuig an sagart agus dubhairt sí leis ná raibh aon airgead aice chun é a íoc acht muc. Dubhairt an sagart leithe go ndeanfadh sé sin agus go gcuirdeadh sé an cléireach cuig an tíghe lá an phósaidh lei an muc. Bhí go maith agus ní raibh go h-olc. Tháinig lá an phósaidh agus pósadh iad. An oidhche sin bhí féasta mór aca agus bhí sé an deireannach nuair a chuaidh an lanamhain nuadh pósadh a codhladh. Le linn na h-ama seo d'éag deirbhshúir na taillúir agus d'fhág sé £300 ag an taillúir. Bhí sé go riméadach nuair a fuair sé é mar shíl sé go mbeadh a mhnaoi go riméadach freisin. Cheap sé gach lá go sgriobhadh sé cuichí ag innseacht di cá raibh sé imtighthe ach nior sgriobh. Dubhairt sé narb fhuí do a sgriobhadh go mbeadh sé ag ceacht gach lá. An lá seo tosuigh sé amach abhaile. Bhí sé dubh dorcha nuair a thainig sé agus bhíodar imtighthe a codhladh. Níor maith leis í a dhúiseacht mar shíl sé go mbeadh faitchíos uirthi é a fheiceail mar shíl sé go raibh sé marbh. Cuaidh sé isteach i stáble agus rinne sé leabadh dó féin. Bhi leabaidh breagh luaithreach an freisin agus bhí sé go h-an compórdach mar bhí tuirseach air de bharr an lae. Do codal sé go bréagh go dtí a deich a clog
    AT1792A: The Priest's Pig
    Mairéad Nic Bháird