School: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

1. Tobar buidhe. Mar bhí tobhar ann uair amháin agus bhíodh an uisge buidhe. Gort na leasa. Mar tá lios ann. Log an Aifrinn. Mar sin é an gort a leigheadh an tAifreann sa péindlighthe. Crocán an Oireachtais. Sin gort eile a bhíodh cruinniú mór ag an Aifreann. Gleann Fada. Mar tá gleann mór fada ann. Garraidhe Gabha. Mar tá gleann mór fada ann. Garraidhe Gabha. Mar bhí gabha ann sa tsean aimsear. Graffach. Mar tá an talamh briste suas. Múinín Bradach. Sa t-sean aimsear nuair a bhí na daoine ag goid na caoire bhí siad ag cur an gcír ins an anach sin chun é coinnéal úr.
  2. Corcán óir lán do feóil beo. Fr. Méaracán. Tháinig sé isteach ar dhruim na ndaoine agus chuaidh sé amach comh mín le síoda. Fr Móin. Comh árd le balla chomh bán le bainne, comh dearg le fuil, comh milis le mil. Fr. Ubhall. M'athair mór ar cúl an cófra agus dhá céad cóta ar. Fr. Gabáiste. Teachtaire beag ó theacht go theach a codhluigheann amuigh san oidhce Fr. Boithrín. Siúd ins an gclúid é ag is dhá chéad siúil air. Fr. Criathar. Cén mí is lugha a dheineann mná cainnt. Fr. Feabra. Droichead ar loch gan maide gan maide gan cloch. Fr. leac-oidhre. Céard tá níos duibhe ná an fiach dubh. Fr. A cuid clumhaigh.
    Mairéad Nic Bháird
    Uaitear Ó Fionnagáin