School: Baile an Churraigh

Ballincurry, Co. Galway
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (no title) (continued)

Bhí rí in Éirinn fadó ó shin agus bhí aon mhac amháin aige.

(continued from previous page)
    is ag comhradh lé ceile ná go raibh na codlatha ann. Fuaír sé codladh agus dhá muiche d'eírigh an lá is muiche ná sín deirígh míse sé sín mach righ nEireánn nigh a eadhan, chior a cheann agus d'ordhuigh a brichfeasta. Sgaoil sé amach a gcuidh bhá agus tiomain sé leís iadh í dtalamh na bfhathaigh nuair tiomháin sé leís iadh cuaidh sé go bhfeicfeadh sé ce'n sorth chapaill dfagh an fatach dó an raibh sé chomh maith is a bhí sé. Fuaír sé annsin é agus fuair sé a culaith gairgidheach agus a claidheamh soluís agus cuír sé ar iadh. Chuaidh sé anónn agus dfosgail sé an doras agus connaich agus connaich sé an each chaol dhonn agus a deallaith sil sé dul tridh na fruithuighthe bhí se chómh fiadhan sin. Bhuáil sé a srián feín agus a diallaith uirrí. Tarraingh sé amach ar an bpabhail í