School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    Gaillimh, Sorcha Ní Mhaille, agus Sean Ó Máille, Béal-an-Átha-Fada, Co na Gaillimhe. Tá siad go léir ós cionn seachtadh bliana, cuid daobhtha ós cionn ochtadh, breis agus fuighleach de Gaedhilgh aca agus iad in an sgealtaí a innsint i nGaedhilg. Tá cúig fothrach de shean-tighthe annseo, ann áit a raibh daoine in a gcómhnuidhe na blianta ó shoin agus na sean bhallaí ann fós. Níos mó ná cead blian ó shoin, bhi teach ósta thuas ag an bpáirc, atá idir Béal-An-Átha-Fada agus Aitrí, bhíodh aonach an, ocht nuair sa bhlian, agus dúbhairt mo shean-aithear liom gur dubhairt a athair féin leis gur cheannuigh sé uisge-beatha ins an teach ósta sin ar sé phinghinn an leath phionnta agus uisge beatha seacht nuaire níos fearr ná an rud atá ag dul thart anois. Bhí an bóthar ag dul tharis an teach ósta an am sin, má sé an caoi a bhí sé ag rith na trid an sliabh go Gaillimh. Ní raibh ann acht droch-bhóthar gur thánaic Tomás Máirtín go Baile-na-hInse
    Máire Ní Mháille