School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn

1. (continued from previous page)
    i nbáisín glan; fagtar an sugh sa mbaisin go ceann tamaill agus cruinnigheann uisge in uachtar, dóirt an tuisge as go curamac agus ar a thoin beidh stuf mar bheadh min no plur. Nightear le uisge an stuf seo arist agus arist eile nó go mbeidh dath an t sneachta air. Fág sa mbáisín é go dtiormuigheann sé suas uaidh féin, beidh sé in aon mheall amháin annsin agus is féidir é bhriseadh suas le do lámha no le scian agus sin agat starch agus ní starch na mboscaí acht an oiread é."
    Cáca Bocstaí (boxty) Bhí tóir an mhór ar seo fadó agus anuas go dtí 10 no 15 blian acht ó choin i leith deirigh daoine as agus is annam a mbíonn cainnt fhéin air anois. Sa bFoghmhar th'éis na fataí bheith bainnte is mo a déintí an bocstaí, ar dtus toigeadh 8 no 10 fhata (gan bheith bruithte) agus iad a scriobadh i mbáisín, annsin faisgeann muid in éadach é agus an stuf a bhíonns san éadach cuirtear
    Cáit Ní Chúinn
    Cnoc Carrach, Co. Galway