School: Clochar na Toirbhirte, Tuaim (roll number 12234)

Tuam, Co. Galway
An tSiúr M. Proinseas

1. Pádhraig Aniar
    ''Bog leat thusa anois chun do chuid oibre féin'' adeir Pádhraig aniar le Peaths Ó rodhachái; ''agus uaidh seo amach ná feich a bhfeicir agus ná clois a gcloisir''. glan Pheaths leis. ''Anois'' arsa Pádhraig '' ó thárla an chistineach fúinn fein, agus gurb é. file Chúl - drúid an fear - léighinn innseocha se dhúinn fa na Fiannaibh Éireann. Innseocadh má's cuimhnéach liom,'' arsan file.
    Cé aca d'fhiannaibh Éireann abh fhearr cé aca ba mheasa, cé aca ba mó, cé aca ba lugha, cé aca ba mhoille, cé aca ba luaithe, cé aca ba airde, ce aca ab ísle? arsa Pádráigh Aniae. ''Fionn féin an fear ab fhearr aca'' adéir an file, ''agus Dair Dubh ó Duibhsliabh an duine ba mheasa dhóibh, óir níor dhubhairt aon fhocal ariamh. Ach aithis nó imdheargadh fé neach; agus an té do chífeadh ar céadlongadh é, ní dhéanfadh a leas an lá sin; ba é Fionn gan amhras an duine ba mhó dhíobh, agus Daobhgús Mas Dubhgóile and duine ab aírde i bhFiannuigheacht, agus Mac Áine
    Miceál Ó Conaill
    Múinteoir