Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Milltown, Co. Galway
Pádhraic Ó Discín

1. Socraidi side 1-6-1938
    Cuala mé go leor sgéalta faoi socraidi side agus seo ceann a cuailaid mé uair amáin
    Seo é an sgéal. Bí cailín óg áluínn an uair amáin agus tuit sí tinn lá agus bí sí ag eirige níos measa gach lá. Faoi deiread is faoi deoid fuair sí bás agus cuiread í. Cúpla oidce tar éis í a cur bí an mátair agus an tatair ina gcodlad agus cuailaid siad daoine ag gol amuig ins an ngarrda agus dúisig siad de gar.
    D'féac siad amac an fuinneóig agus ní túisge d'féac siad amac nár connaic siad an garrda líonta le daoine agus caráiste mór dub agus cónra bréag nuad istig an, d'fan siad ag féacaint amac agus faoi deiread d'imtig an caráiste agus lean na daoine eile é agus iad ag gol go truaigméalac.
    Nuair táinig la ar na barac cuaid an fear amac agus ní raib rian ná lorg cos le fágail ins an áit. Bí an rud céadna ar siubal gac oidce ar fead bliadna ina diaid sin agus ní raib a fios ag an bfear céard
    Seán Ó Fearchair
    Russelstown, Co. Galway