Scoil: Cloidheach (uimhir rolla 12090)

Clydagh, Co. Galway
Máire Úna Ní Cheallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a mbord ir cor ar bith. Do bhíodh rud cruinn déanta de cipíní ar nós ciseán ar a tugaidís "scib". Do bhíodh sin i lár an urláir agus é líonta do fataí. Bhíodh na paisdí in a suidhe in a dtimceall ag ithe na bfataí, le salainn.
    Ní bhíodh mórán feola acu acht anois is arís nuair a tugeadh duine go Gaillimh. Ceannuigheadh sé mála sgadáin agus nuair a tagadh sé abhaile thughadh sé cuid diobh do na comharsanna.
    Do bhíodh biadh fé leith acu i gcóir lacteannta fé leith. Ithí gé nó turca lá Nodhlag, uibheacha ar Domnach Cásga, iasg, ar a tuigadh "Ling am Carghais agus ní iteadh siad a dinnear to Fheile Máirtín gan sicíní beirt acu.
    Cé go bhfuil cuid de na daoine annseo níos mó ná ceithre sgór agus suas go ceithre sgór go leir bliadhain ní cuimhnigheann siad ar an gcéadh lá a tháinig tae, nó cupán, nó tobac go dtí an áit seo.
    Pádraig Mac Aodhagáin
    Clydagh, Co. Galway