School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. (continued from previous page)
    luach saothair b’eith leo. Chán gan costas atá an sluagh seo beathuighthe amuich ‘ná sá bhaile. Caithfear a dtuarastal a thabhairt do bhuanaidhibh agus d’amhsannaibh agus fosda ní ceart ar ngnáth- mhuintear féin do chur na bhaile ar easbhaidh éadala thar éis a sluaghachta. Acht bíodh do roga agat, a inghean Uí Chonchubhair. Sin iad romhat eallach agus earradh Cloine Chonchubhair agus sin é romhat fosda an talamh ar a bhfuil siad. Más roghan leat an t-eallach agus an t-earradh bíodh siad agat acht coinneochaidh flaith Thírchonaill an talamh. Má’s roghan leatsa an talamh coimneochad sa an spré. “Mar gheall ar na daoinibh bochta,” arsa Méadhbh “Toghaim an crodh agus an airnéis. Deanadh Ua Conchubhair Shligigh réidhteach leatsa fá dtaoibh d’en tíre.” Agus d’árduigh sí a ceann go huaibhreach