School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. D'itheadh na daoine trí béile sa lá fadó. An bricfeasta a bhéirtí ar an chead bhéile. An dinnear a bhéirti ar an dara béile agus an suipear a bheirti ar an béile dheireannac. D'itheadh riad a mbricfeasta ag an deich, an dinnear ag an h-aon agus an suipear ag a deich o'chlog san oidhche. Corr uair biodh tae aca idir an dinnear agus an suipear. Níor ghnáthach le daoine obair a dheanamh roimh a mbricfeasta.
    Bhíodh tae aca le na mbricfeasta . Bíodh preátai aca ag am dinneara agus bhiodh bpóthan nó préataí aca ag an bheile dheireannach. D'óladh na daoine a rabh go leór bainne aca, é no is beag ainmidhthe bí aca le na dtabhairt dobhtha. Bainne milis a d'óladh siad.
    I gcoirneal an toighe a bhíodh an tábla aca. Ní chrochtai an tábla ruar an an falla nuair a bhiodh an béile thart. D'fhághadh siad é san aer cheadna é i dtollamh.
    Brán coirce agus arán indian is mó abhiodh aca. Ghnideadh riad arán plúir feata.
    Brighid Ní Earcháin