Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'éirigh sí agus rinn sí a cuid. Dubhairt sé annsin "Da mbá fhéin inghean rígh as Éirinn rachainn a luighe," acht níor labhair sí aon fhocal ariamh leis an mhadadh dhubh. Ní rabh cead ag an mhadadh dhubh aon rud a innse díthe go labhaireadh sí fhéin an chead uair.
    Chuaidh sí a luighe agus nuair a chodluigh sí luigh an teach anuas ina mullach agus bhí sí comhair a bheith marbh. Chlis sí suas agus dubhairt sí, "caidé atá ag teacht orm?"
    "Is mór an gar," arsa an madadh dubh "go bhfuair tú an chainnt." Thig liomsa mo chomhradh a dhéanamh leat anois," arsa seisean. "Thig liom-sa a bheith ag cainnt leat i gcomhnuidhe."
    "Tá mise fa gheasaibh." "cé aca is fearr leat mé a bheith mo mhadah sa la agus mo fhear ins an oidhche no mo fhear ins an lá agus mo mhadah san oidhche."
    "Tá an oidhche uaigneach," arsa sise "agus is fearr liom tú a bhith do mhadadh sa lá agus in do fhear ins an oidhche."
    Bhí siad ar an oileán go cionn bliadhna. Tháinig an madadh dubh isteach tráthnóna amháin agus dubhairt go rabh coithrim mhór le bheith i dteach a
    AT0425: The Search for the Lost Husband
    Conall Mac Suibhne