Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    casadh í fhéin agus mac an fhir bhocicht ar a chéile arís. Chuir gaduidhe aca ceist uirthí an rabh sí ag brath mac an fhir bhocicht a phosadh no goide bhí se ag gabhail a dhéanamh. Níor labhair sí ar feadh tamaill agus annsin dubhairt sí leis, "Bhí mé ar do lorg le tamall maith agus anois casadh ar a chéile arís muid."
    Dubhairt sí gur mhaith léithe a phosadh agus nach rabh a h-athair sásta. "Níl d'athair annseo anois," arsa mac an fhir bhoicht, "Agus siubhail leat liom-sa anois." Rinne an cailín óg suas a h-intinn gur chóir díthe a gabhail agus dubhairt sí leis go rabh sí ag géilleadh a phosadh agus dubhairt seisean go bhfuigeadh siad cárr agus cuireadh an fear bocht fá choinne an cháirr duine de na gaduidhe fá choinne culaith úr do'n fhear agus fear eile aca fá choinne gúna áluinn fá choinne na mná óige.
    Bríghid Ní Dhomhnaill
    Leitir Catha, Co. Donegal