School: Béal an Átha Móir (roll number 10105)

Béal an Átha Móir, Co. Donegal
Mícheal Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    agus d’fhan sé ag an fhear seo go dtí go rabh sé fa chupla seachtmhain de bheith bliadhain agus fiche.
    Bhí sé ag deanamh amach annsin nach rabh dadaidh dé'n rud a bhí 'san ticeád agus dubhairt sé le na mhaighistir go rabh sé ag dul 'na bhaile go bhfeiceadh sé a athair agus a mhathair.
    Bhí an maighstear iongantach buadhartha 'na dhiaidh nó gasúr maith a bhí ann, agus mar gheall ar é beith maith thug sé cead dó an bearhach 'san stábla a thabhairt leis. D'imthigh an gasúr leis ach d'imreadh cleas air nó chuir an cáilin a bhí ag obair 'san chistinigh cúpla spanóg airgid i bhfolach san díolaid agus d'innis sí dó'n mhaighistir gur ghoid sé iad.
    D'imthigh sgaifte saighdiúir i ndiaidh an gasúra, cuireadh isteach i bpriosún é agus tugadh breith báis air. Bhí sé ag urnaighe leis ar feadh an ama a bhí sé i bpriosún agus lá an chróchta fiafruigheadh do an rabh dadaidh le rá
    Eibhlín Nic Mhathghamhna
    Baile na Finne, Co. Donegal