Scoil: Gleann Beag, Dúngarbhán

Glen Beg, Co. Waterford

Tobhar Geal
    Tobairín na Tairbh
    Tobairín Beannacha
    Tobhar na mBráthar - Windgap
    Tá sean-tobar i dtalamh Micil Lineatháin agus deirtear go tobhar beannaigthe é. Tá crann ag fás os a cionn agus da ghearrfadh aoinne craobh de deirtear go básfaí é nó thuitfeadh rud éigin air. Scheach geal is eadh é. Aon tráthnóna breágh bhí naomh le feiscint fé an chrainn. An tráthnóna sin d'eirig an uisge fé bun an chrainn.
    Tá tobar eile i talamh Pleamoinn in aice "Rian bó Pádraig". Glaodtar Tobhar Naomh Deugláin é. Nuair bhí Naomh Deuglán ag dul thart do bheannaig sé an tobhair.
    San lá sin nuair a bhíonn an grian ag dul fé nó nuair a bíonn sí ag eirighe teigheann daoine go dtí an tobhar agus nigheann siad a agaidhthe ins an uisge
    Caitlín Bean an Bhreathnaigh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)