School: Coill Íseal, Ceapach Chuinn (roll number 14202)

Killeeshal, Co. Waterford
Seán Ó Conaire

1. San pharóiste ceadna bhí sean-bhean le h-ais na tine i dtig feirmeora ag rá "An Paidrín". Bhí sí ina h-aonar. Seo mar bhí aici :-
    Go mbeannuighthear duit a Mhuie Mháthar a bhí aici nuair do bhuail an chráin isteach ar an úrlár chúichí. Stad sí de'n Paidir chun an chráin do chur amach agus dúirt Goid-se amach a sheans diabhail cránach atá lán des na grásta".
    Seán Ó Conaire
  2. Ministéir a bhí ag gabháil dosclábhuidhe bocht lá agus Cataileach a bhí ann.
    "Nach náireach an scéal é" arsan ministéir "go n-iompíonn an sagart a chúl libh ar an altóir, ach ní amhlaidh linne é mar thugaimíd ár n-aghaidh ar ár ndaoine". "Is cuma sa diabhal san" arsa an sclábhuidhe " mar creid uaim-se é. go bhfuil níos mó cumhachta i bpoll tóna an sagairt ná i do chorp go léir".