School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    é. Annsin d'fiafruigh an prionnsa d[e] an raibh fáirnéis aige i dtaoibh Oigh[re] na Coille Glaise sa domhain thoir "T[á"] ars an seanfear, "acht is maith an f[ear] tú má thigheadh tú arais choidhche mar duine ar bith a chuaidh go dtí [...] níor tháinig sé arais. Amárach cai[thfidh?] tú do chúl a chur lé talamh agus d[ul?] in aghaidh na fairrge móire. Bhéarf[a mé]
    bád dhuit a bhuaileas cuan agus ca[ladh] faoí caisleán Oighre na Coille Glai[se] sa domhain thoir." Maidin lae ar na b[hárach] chroc sé suas a chuid seól mór b[uc]óideac bacóideach agus gach rud eile a bhí feileamhnach dhó ar fairr[ge] agus sheól sé leis i mbéal na fair[rge]
    móire. An siubhail nach raibh an bhád [dhá] dhéanamh san lá bhí sé dhá dheanamh s[an] oidhche agus ar an naomadh lá bhua[il] sé cuan agus caladh faoí Caisleán Oighre na Coille Glais san dom[hain] thoir.
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin