School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    aige agus dubhairt an seanfhear gur b'in é an chéad uair a chuala sé go raibh a leithéid ar dhruim an domhain, "acht," ar seisean "bhéarfaidh mé bróg duit a thiubhaireas go dtí driotháir eile dhom atá ina cómhnuidhe ar cúl aille ar bruach na fairrge móire agus tá cuan táirighthe tigheacht thart lé cúl na h-aille go dtí béal a dhorais agus is ann a bhuaileann gach bád calaidh as aon páirt de'n domhain a bhíos ag tairraingt ar Éirinn agus má tá [< bhfuil] eolas ag aoinne sa domhain tá sé aige. Annsin chuir sé an bhróg air agus d'imthigh leis agus bhí deón agus deireadh an lae ag tigheacht air nuair casadh isteach i dteach an tríomhadh seanfhir an tríomhadh oidhche. Cé fáilte a bhí ag fearaibh eile roimhe bhí i bhfad níos mó fáilte ag an tríomhadh seanfhir roimhe. Chuir sé céad míle fáilte roimh mach Righe Eireann. Mhuch sé lé pógaí é, bháith sé lé deoraíé [!] agus thiormuigh sé lé brat mín síoda is rollaí
    AT0313: The Girl as Helper
    Mártan Ó Chiaragáin