School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Scéal

Bhí fear in a chómhnuidhe i nDhubhloc agus ní raibh éinne in éinfheacht leis acht a bhean agus páiste beag.

Bhí fear ina chómhnuidhe i nDhubloc agus ní raibh éinne in éinfheacht leis acht a bhean agus páiste beag. Ní raibh aca acht bothán beag. Éamonn Ó Máille an t-ainm a bhí air. Oidhche amháin bhi siad go léir in a gcodladh acht an fear. Bhí sé ag caitheamh a phíopa. Bhí an páiste taobh amuigh de'n leabaidh ins an gcliabhán agus ní raibh an doras acht leath-dhúnta. Tháinig triúr fear isteach. Bhí aithne ag an bhfear ar bheirt aca agus chuala sé iad ag radh go ngoidfheadh siad an páiste. D'éirigh an fear a bhí sa leabaidh agus dubhairt sé nach ngoidfeadh siad an páiste agus thóg sé an tlúth in a lámh agus chaith sé leis na bhfearaibh é. Nuair a chuala siad é sin chuaidh siad amach agus dubhairt siad leis an bhfear an doras a dhúnadh go maith gach oidhche. Chuala an fear a bhí sa leabaidh na fir ag radh go raibh páiste i dteach Pádraich Ó
    Brighid Ní Mhuilligh
    Tomás Ó Mórain