Scoil: Sraith na mBannrach (uimhir rolla 3300)

Srahnamanragh, Co. Mayo
Mícheál Mac Eachmharcaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thuit sé ar tum ins an mbogach agus dhóirt sé braon de’n bhainne ar a láimh. Liadh sé a lámh agus annsin bhí fhios aige gach rud a thuitfeadh amach san am le teacht. D’imthigh sé chómh fada leis an sagart agus d’innis sé dhó gach ar thárla. “Gabh abhaile ars an sagart duit-se a bhí sé agus ní dom-sa” Annsin do sgriobh Brían Ruadh leabhar de’n talagoireacht. Bhí sé fhéin agus a mhac ag dul thart ó áit go h-áit as sin amach ag insint gach a raibh le teacht. Lá amháin bhíadar ag dul treasna ar abhainn agus dubhairt Brían le’n a mhac go mbeadh bóithrí mine ’ghá ndéanamh san áit sin fós. Níor thuig a mhac céard a bhí i gceist aige agus do chaith sé an leabhar talagóireachta amach san abhainn. Thóig Brían an leabhar agus bhí sé fliuch uilig. Thug sé abhaile leis é agus nuair a chuir sé ag triomú leis an teine é do dhóigh sé agus b’shin é deire talagóireacht Brían Ruadh.
      1. poetry
    Mártan Ó Tuathchain