School: An Pháirc (roll number 13115)

Park, Co. Mayo
Mícheál Mac Cathmhaoil

1. (continued from previous page)
    féin. Nuair a bhí sé i g-Colaiste Eton. Gasúir macánta deag-bhéasa a bhí ann. Nuair a d'fhág sé an Coláiste rinneadh oifigeach de san airm. Bhí sé i g-comhnuidhe ag troid agus ar deireadh goineadh(?) cóimh(?) mhór sin é go m-béighin do dul abhaile. Sa bháile d'éirigh sé an contrailte agus dubhrad go raibh a meabhair caillte aige. Phós sé ingean Uí Congaile as Cí Dara . Thug sé abhaile i, acht ba ghear a mhair sí mar geall ar an droch úsáid a thug sé duithe. In a dhiaidh sin i d-Turloch bhíodh sé i g-comhnuidhe ag troid le n-athair(?) agus a dearbrathair. Nuair a dubhairt a athair nach bhfágfadh sé tada aige chaith sé isteach i bpriosún é. Uaireannta ceanglódh(?) sé an fear bocht le Ruball peata(?)
    Proinsias Ó Céirín
    Lack West, Co. Mayo