School: Coill a' Bhaile (roll number 14064)

Killavally, Co. Mayo
Tadhg Mac Donnchú

1. Sean Sgoileanna
    Bhí sean sgoil í Caoil? fadó timcheall dhá céad go leith bliadhanta ó shoin. Bhí sé déanta as fóid agus bhí géagaibh de crainn agus cíbe mar dían air. Bhí leacaí mín acú agus bíodh síad ag sgríobh orthu le leachaí caola. Ní raibh suidheachán ceart ar bith acú acht bhí síad ina suidhe ar clochaibh istigh san sgoil agus bhíodh an máighistir ina suidhe ar stól o's a gcomhair amach.
    Bhí síad go han maith agus thagadh stróinséara slighe fada lé foghluim ann. Nuair thagadh na laethe breag téigh-eadh síad amach ins na páirceanna. Ní raibh síad ins an sgoil acht ar feadh an Geimridh
        1. buildings
    Brighid Ní Conmhaigh