School: Coill a' Bhaile (roll number 14064)

Killavally, Co. Mayo
Tadhg Mac Donnchú

1. Aimsir na géar leamna.
    Thosuigh na géar leamna san tír seó san bliadain 16'07 agus leanadar go dtí an blíadain 18'29. San am seó chuaidh na sagartaibh is na catoileací fridh hifrinn ar an saogal seó. Tá cloch mór gClocair agus bíodh na sagartaib ag leigheadh Aifreann air ins na h-aimsire sin agus tugtar "Cloc na hailtora" air go dtí an la indiu.
    Ní raibh aon áit eile acú léis an t-Aifreann do leigheadh act amuigh fe'n spéir mar bhí faitcios orta dul isteach ins na seipéail.
    Sean-seipeal =
    San am fadó ní raibh aon seipeal í gCoillaBhaile cor ar bíth í mBaile Búrca do bí sé agus ní raibh aon suideachain ar bíth ann act bíodh na daoine in a seasam ar an urlar. Núair a bhí na gear leamna ar sibhal san tír seó bhí cúpla teaghlach í Túr Mhic Éadaigh agus
    Brighid Ní Séamraigh
    Cullentragh, Co. Mayo