School: Naomh Angela, Caisleán an Bharraigh (roll number 14410)

Castlebar, Co. Mayo
An tSr. M. Muireadhaigh

1. (continued from previous page)
    sgairt sé ós árd. "Didheanna agus Sgairteacha." Ghabh fearg mór an fear nuair a chuala sé na focail seo agus seárd a rinne sé ná bualaidh maith a thabhaire do Shimón bocht. Annsin do bhagair an fear air na focail seo. Nár dtigidh suas go deo "a d'aithris leis féin. Ar aghaid le Simon gá rád ag an am céadna na focail seo ar árd a ghutha go dtáinig sé comh fada le gort an áir a raibh fear ag cur fataí.
    Do dhearc sé go h-amadánach ar an bhfear agus dubhairt sé nár dtugidh suas go deó. Chuir sin an feirmeóir ar buile agus dubhairt sé le Simón Dhá chead imbliadhna agus trí céad an bhliadhain seo chugainn a rád. Lean Simon leis agus i gceann tamaill chonnaich sé bean ag rith indiaidh madadh ruadh. Bhí cearc in a bhéal ag an madra ruadh agus bhí an bhean ag glaodhac agus ag rád: bhí an cheann dob fhearr de mo chuid cearc." Ní dhearna Simon rud ar bith ach "Dá céád imbliadhna agus trí céad an bhliadain seo chugainn," a rád comh h-árd agus bhféadh sé. Lás an bhean suas nuaid a chuala sí an méid seo agus do thug a fear lasgad maith dó gá chur iallach ar Simón "Chroch an bruid a rád. Bhuail sé suas le beirt tinnceírs a bhí ar meisge tar éis tamaill eile bhí ceann aca ag iarraid an cean eile a marbhadh tré é
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Damhnaith Ní Dálaigh