School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí bean bocht 'na chómhnaidhe sa paróiste seo fadó agus ní raibh de mhuirghin uirthi ach aon mac amháin. Domhnall ab ainm de'n mac.'Sé an áit 'na rabhadar 'na gcomhnuidhe ná shoir ansan le h-ais Carraig Tíghe Eoin.
    Do bhíodar ana bhocht agus fraoch a bhí mar dhíon ar an dtíghe aca. Do b'é donas an sgéil ar fad é ná gur leath
    amadán an mac. Do bhí ana aidhm seoig ag an leath-amadán ar cheol agus pé chuma 'nar chuir sé le chéile fiaca píbe do cheannuig sé í, agus do bhí ana undrobháil aige ad'iarraidh ceól a bhaint as an bpíb. Sa deire thiar thall
    do bhí sé ábalta ar dhá phort a sheinnt.
    'Sé an ainm a thugadh an t-amadán ar an dhá phort úd ná "a chailleach a' mharbhuighis mé" agus an "Rógaire Dubh". Do bheadh tiinneas amach
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí