School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí baintreabhach ann uair agus do bhí aon mhac amháin aici. 'Sé an áit 'na raibh comhnuidhe ortha na shoir ansan le h-ais Carraig Tíghe Éoghain. Do bhíodar ana bhocht agus fraoch abhí mar dhíon ar an dtíghe acu. Domhnall ab' aimn de'n mhac. Do théigheadh Dómhnall ag sguruidheacht gach aon oidhche, agus uaireannta do bhíodh sé déanach nuair a bhíodh sé ag teacht abhaile. An oidhche seo do bhí sé amuich ag sguruidheacht mar ba ghnáth.
    Do bhí sé ag déanamh amach ar a h-aon dhéag a chlog san oidhche nuair abhí sé ag teacht abhaile. Dob' éigin do dul thar leasa. Nuair abhí sé ag gabháil thairis do tháinig púca amach cuige, agus stop sé é agus do thosnuig sé ag caint leis.
    Dubhairt sé leis go gcaithfeadh sé teacht leis féin. Do thaisbeáin sé dhá bhrob
    Cáit Ní Shúileabháin