Scoil: Dún Beag (C.)

An Dún Beag, Co. an Chláir
Múinteoirí:
Eibhlín Ní Shúilleabháin Bean an Ághasaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí feirméoir láidir in iarthar an Chláir fadó agus theastuig buachaill aimsire uaidh. Buail buacaill bocht ó chúige Connacht isteach chuige lá agus d'íarr sé obair air. "Níl se de deallramh ort" ars an feirméoir "go bfuilirse láidir go léor cum morán a dheunamh". "Bain trialladh asam" ars an buachaill. Do dhein dar ndóig agus a lethéid d'fear cum oibre níor bhúail leis an bfeirméoir riamh. Dein an buachaill aimsir leis agus nuair d'fhíafruigh an feirméoir de cad é an tuarascal a bheadh uaidh, "Ní bheidh uaim" ar san garsún Connachtach "acht lán mo bhirt d'arbhar in deire na bliadhna" bhí an feirméoir fásta leis sin.
    Nuair abhí an bliadhain istigh, dubhairt an buachaill leis an máighistir go gcaithfeadh sé bheith ag dul abhaile cun a mhuincire féin. "Tá go maith" ar an feirméoir, "Teighir amach san iothalan agus líon do bheart". D'fág an buachaill slán