Scoil: Gort Both Fearna, Maurice's Mills, Ennis

Gort Bhotha Fearna, Co. an Chláir
Tadhg Mac Garbhaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá Loch Druim an Iúbhair suidhte timcheall leath mhíle ón scoil seo ar an dtaoibh anoir andeas. Tá páuirc in aice a locha san ar a dtugtar Croch an Íl go dtí an lá indiú.
    Lá amháin sa tsean-aimsear thosnuigh piast mór ag á thomadh féin istigh sa loch agus deirtear go raibh sí cómh mór gur sgéith an t-uisce amach agus chludaigh sé a lán talaimh ná raibh fé uisgsce go dtí sin.
    Nuair a bhí roinnt maith talmhan clúduighthe ag an bpéist deirtear gur tháinig sé aníos annsan ar a' dtalamh tirm agus do dhein sé a lán díoghbhala. Thosnuig sé ag marbhughadh beithioch ar a dhícheall
    Drumanure, Co. an Chláir
    Tomás de Barra