Scoil: Dubhlinn (C.), Inis (uimhir rolla 4871)

Dúlainn, Co. an Chláir
Bríd Ní Laighin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an fear don sagart cad deirig dó mar gheall ar an bhfear a bhí ag gol. "Is fíor do gach focal a dubhairt sé" arsa an "sagart" mar is mise féin a bhaistigh an tríur aca "ó" arsa an fear leis féin "deamhan fios cad é an aois atá agat sa in aon-cor."

Mo athair Micheal De Long a thug an tadbar seo dom

Tuairim leath chead nó dachad blian ó shoin bhíodh cléireach speisíalta i ngach paróiste cun Aifreann do freastal go dtí gur thosnuig na muinteóirí scoile ag múnadh dos na scolairí é a dheanamh. Bhí seana cléireach in Innis thiar Áran agus bhí sé suas lé ceithre fichid blian agus sé bhíodh na cléireach ag an sagart nuair a thagadh sé anall ó Cill Ronán gach Domhnach mar ní raibh aon sagart in a chomnuidhe ins an Oileán Beag san tam san. Bhí an sean fhear seo amuig ar na craige lá agus do cas garsún leis agus ars an
    Máire Ní Gríobhta
    Baile Uí Bháire, Co. an Chláir