Scoil: Convent of Mercy, Carraig na Siúire (uimhir rolla 11872)

Carraig na Siúire, Co. Thiobraid Árann
Na Siúracha

1. Cill Cais

Sráid-bhaile beag ag bun Sliabh-na-mBan timcheall sé nó seacht de míltibh ó Carraig-na-Súire iseadh Cill Cais.
    Bhí caisleán ag an Buitléirig an uair, a thug foithin agus díon do sagairt agus easbaig nuair a bhí na Sasanaig ar a d-tóir. Caitlichig do bheadh muinntear an chaisleáin seo. Cé go raibh Buitléirig na Carraige agus Cille Coinnig 'na bProtustúnaig bhíodar an-mhuinnteardha le na ngaolta i gCill Cais.
    Do sgríobhadh an caoineadh i nónóir do Lady Iveagh a chabhruig leis chun bheith 'na shagairt. Taisbeánann an file an brón a bhí air féin agus ar mhuinntir na h-áite nuair a leagadh na coillte agus nuair a d'imthig muinntir an chaisleáin sa bhlian 1784. Díoladh an caisleán agus gach a raibh ann sa bhliain 1800. Níl ann anois ach fallaí loma.
    Deirtear nuair a bhí an file 'na sagart pharóiste i gCill Rosanta nár dhein sé dearmhad coidhche paidreacha do rádh ar son anam Lady Iveagh De Domhnaig ag an Aifreann.

Ss Ní Annagáin
    Cill Chaise, Co. Thiobraid Árann