Scoil: Clochar San Pól, Cill Fhíonáin (uimhir rolla 13026)

Cill Fhíonáin, Co. Luimnigh
An tSr. Bernadette
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0510, Leathanach 276a

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0510, Leathanach 276a

Ar an leathanach seo

1. In Ballintubber mountain there is glen, and at the top of that glen there is a spa. People go there for picnics in the summer time and it is very nice.
    The people say that when Saint Patrick was going through this mountain, when he came to the spa he and his disciples drank some water and when they had finished the Saint made a cross on the ground. The cross is there still and the grass never grows on it.
  2. Tímpeall leath míle ó sráid, tá Tobar Muire suidhte. I mBaile Thomáis atá sé, is féidir leat dul ann thuas thar Gleann an Bhainicín, thar chlaoidhe árd agus síos treasna na páirce in a bhfuil an tobar.
    Is le Bean Uí Bhriain an pháirch sin agus tá an tobar i gcúinne amháin dé anois ach ní mar sin a bí. Ar bárr na páirce a bhí sé ar dtúis deirtear. Dhein bean éigin nígheancháin san uisge agus d'aistrig an tobar an oidhche céadhna sin go dtí lár na pairce agus deirtear gur nígh bean éigin leanbh ann agus d'aistrig sé arís go bun na páirce, sé sin an