Scoil: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Chorcaí
Gobnait, Bean Uí Liatháin

Ar an leathanach seo

1. Timpeall ceithre fichid blian ó shin bhí ’na chónaí i gCarraig an Ime amadán gurbh ainm dó Séamas. Bhíodh áilteoirí garsún ag imirt air nuair a gheibhidís in aon áit phoibli é. Tháinig sagart iasachta chun na paróiste. Bhí sé lá Domhnaigh ag tabhairt aifrinn uaidh i gCarraig an Ime. Do tharla go raibh
    Séamas sa phobal. I lár an aifrinn do phrioc buachaill éigin Séamas. Chuir Séamas béic uafásach as. Chrom gach éinne a cheann. I gceann tamaill do phrioc duine eile an t-amadán. Chuir an t-amadán béic eile as, ba threise agus dob aoirde ná an chéad bhéic. D’iompaigh an sagart agus do labhair sé. Thug sé agaidh a bhéil ar an bpobal go fíochmhar agus go feargach. Do chas sé leo an peaca a bhí acu á dhéanamh le gan iad féin d’iompar istigh i dtigh Dé agus an t-aifreann ar siúl. Nuair
    Eibhlín Ní Fhearghaill
    Oileán Eidhneach Thiar, Co. Chorcaí