Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear ann timpeall dhá céad bliain ó shoin agus do bhíodh sé i gcómhnuidhe ana dhíomhaoin ar fadh.
    Aon lá amháin do bhí sé ag siubhal an bóthair agus do bhí sé ag amhránaidheacht agus ag feadaoíl agus bhí sé ag rith is ag léimriig mar a bheadh amadán críochnuighthe.
    Do bhí tarbh ar an dtaobh istigh dén chlaidhe agus ní fheaca an fheaca in aon chor é. Do léim sé amach cuige agus ní raibh fhios ag an bhfear in-aon-chor cad a dhéanfadh sé.
    Do thosnuig an fear ag rith ansan agus do léim sé isteach thar an claidhe a bhí ar an dtaobh eile den bóthar agus do bhí sé ag sgreadaig agus ag béicig agus do bhí eagla a croidhe air agus síos tríd an bpáirc leis go dtí tigh a bhí ar bun na páirce
    Siobhán Ní Chárthaigh
    Na hUláin Thiar, Co. Chorcaí