Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Chuaidh sé go dtí na píléirí agus d'innis sé dóibh go raibh an gadhar breágh imthighthe uaidh.
    Cuaidh na píléirí amach agus d'ínnseadar do's na daoine bheith ag faire féachaint a bhfeicfhidís gadhairín ag aoinne.
    Do chomáineadar leó ag cuardach agus tar éis tamaill do chonnacadar an bacach agus an gadhar in-aon-fheacht leis.
    Do rugadar leó é agus chaitheadar isteach i bpríosún é. Ansan do thugadar an gadhar do'n fear ghlic agus bhí ana áthas air.
    D'fágadar an tínncéir bocht istig i bpríosún ar feadh mí agus nuair a chuadar cun é leigint amac do bhí sé tar-éis bháis agus níor airigheadh a thuille mar gheall air ó shoin.
    Nóra Ní Chéilleachair
    Tadhg Ó Chéilleachair