Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Seán bí id shuidhe
    do bhí bean ann fadó agus Nór Ní Luasaig a b'ainm di. Bean ana chruadh chroidheach do bheadh í agus ní ligfadh sí aon bacach isteach.
    Aon lá amháin do bhí beirt bacach ag siúladh agus dubhairt duine acu go raghadh sé isteach go dtí an bhean
    Bhí a fhios ag an duine eile cad é an saghas bean í agus dubhairt sé leis an duine a bhí chun dul isteach dá raghadh sé isteach go dtiocfadh sé amach mar an gcéadna "cuirfidh mé geall go bhfaghadh lóistín na hoihche ann.
    Cuireadar an geall agus do chuaigh an bacach go dtí an doras agus do tháinig an bhean amach agus d'iarr sé an lóistín uirthe an son Dé
    D'fhiafraigh sí dhe chad é an ainm a bhí air agus dubhairt sé Seán bí id shuidhe. Ó mhuise nach ghreannmhar an ainm é