Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tímcheall sé bliadhna ó shin bhí fear ina chómhnaidhe in oileán Gairnish i dtaobh amuigh de Ghleann-Garbh agus sé an ainm a bhí air ná Téd Gairnish. Bhí sé 'na chómhnaidhe i dtigín bheag leis féin agus ní raibh aige acht bó agus bád. Bhíodh sé ag íascaireacht i gcaitheamh an t-Sámhraid leis na ndaoine úaisle agus bhí sé ag tuilleamh mórán airgid. Chuaidh sé amach lá garbh i d'tosach an Gheimridh a bhí ann agus dúbhairt sé le duine éigin gur ag dul i gcóir adhmaid a bhí sé. D'imigh an lá agus tháinig an oidhche acht níor tháinig sé. Agus núair nár tháinig chúaidh mórán daoine ar a lorg act ní bhfúaradh é. Bhí daoine á chúardach dó ar feadh trí seactmhaine act ní fheacha é beó nó marbh ó shin i leith. Acht deir mórán daoine gur isteach i bpoll fé charraig a chúaidh sé an fear bocht